About project

STOP-AT Objectives

 

[EN version needed]

Proiectul abordează o componentă de informare și conștientizare a pericolelor traficului de persoane, precum și o componentă de training în vederea îmbunătățirii accesului la justiție eficace și la servicii de calitate a victimelor traficului de persoane.


Raportul UE din 2018 arată că 74% dintre victimele cetățeni europeni identificate în Uniunea Europeană sunt din România. Pentru neîndeplinirea cerințelor minime de prevenire și combatere a traficului de persoane, în Raportul de țară al Departamentul de Stat SUA din 2019, România a fost retrogradată și inclusă pe Lista de monitorizare Nivelul 2 până în 2021, riscând retrogradarea mai departe în Nivelul 3, alături de cele mai puțin dezvoltate state ale lumii.


STOP-AT implementează campanii naționale de conștientizare. În acest sens vor fi utilizate 10 instrumente de comunicare dezvoltate în proiect pentru informare în mediul online și în spații publice, precum și alte materiale de informare vizuală dezvoltate de actori publici sau privați în vederea completării cu succes a campaniilor demarate anterior la nivel național.


În cadrul proiectului vor fi încheiate peste 50 parteneriate cu școli, autorități locale, mass-media, parteneri privați, ONG-uri locale etc. și va fi promovată platforma online „PeTăcute!”, prin care se vor colecta date despre posibile situații de exploatare (rețele de trafic și victime).


Va fi înființată Academia de Training Anti-Trafic (Academia TAT) ce dezvoltă materiale de training pentru magistrați, polițiști, jandarmi, preoți, personalul din sistemul de asistenta socială și protecție a copilului, jurnaliști, profesori, aducând laolaltă ONG-uri și instituții publice pentru realizarea obiectivului comun de limitare a traficului de persoane, în special de minori.


Proiectul STOP-AT va ajuta instituțiile publice locale și centrale, și implicit România și UE, în colectarea și raportarea de date alternative referitoare la numărul de victime identificate și la protecția acestora/accesul lor la o justiție eficace.



OBIECTIVE

  • O1. Imbunatatirea nivelului de constientizare a pericolelor si consecintelor traficarii de catre tinerii romani si comunitatile de straini aflate in Romania.
  • O2. Dezvoltarea capacitatii profesionale de reactie a actorilor implicati in lupta impotriva traficului de persoane.
  • O3. Imbunatatirea nivelului de asistenta si protectie acordate victimelor traficului de persoane prin implementarea standardelor internationale la care Romania este parte.
  • O4. Cresterea capacitatii de dezvoltare organizationala a 7 ONG-uri partenere prin imbunatatirea procedurilor interne in vederea garantarii sustenabilitatii activitatii lor.